Echtscheidingsadvocaat

Gepost op: 22 februari 2018

Het is nooit fijn als een burgerlijk huwelijk wordt beëindigd, toch is bijna iedereen een keer in aanraking geweest ermee. Binnen de familie, vrienden, buren, kennissen, enzovoort: in Nederland is een echtscheiding gewoonweg toegestaan. Alle juridische banden worden tussen de echtgenoten verbroken, waardoor beide weer officieel "single" zijn. Om dit allemaal goed te verlopen, wordt een echtscheidingsadvocaat ingezet. Maar hoe regelt een echtscheidingsadvocaat zo'n beëindiging tussen echtgenoten eigenlijk?

Wat is een echtscheidingsadvocaat?

Een echtscheidingsadvocaat is een gespecialiseerde advocaat die zich speciaal richt op het familierecht, in dit geval de echtscheiding tussen twee verloofden. Vaak regelt zo'n advocaat ook andere zaken buiten de echtscheiding die binnen het familierecht vallen. Een echtscheidingsadvocaat is verplicht bij een beëindiging van een burgerlijk huwelijk, waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken. Als twee verloofden nog geen kinderen hebben en een echtscheiding willen aanvragen, kan dit worden ingediend bij de rechter zonder gebruik van een echtscheidingsadvocaat, maar dit is niet verplicht. Bij alle andere vormen van echtscheiding is zo'n advocaat wel verplicht om te gebruiken, anders kan er geen scheiding worden aangevraagd.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Hoewel het niet verplicht is om een gespecialiseerde advocaat in te huren bij een beëindiging van een huwelijk, is het wel slim om zo'n advocaat te gebruiken als u het geld ervoor heeft. Wanneer een advocaat wel verplicht is, worden er voor- en achteraf duidelijke afspraken gemaakt waar iedereen zich aan moet houden, inclusief de naasten. Zo'n advocaat regelt onder andere de verdeling van de bezittingen, de afspraken voor de kinderen en nog veel meer. Als het huwelijk beëindigd wordt door een flinke ruzie of opstoot, kan uitsluiting van elkaar voor een bepaalde periode ook afgesproken worden. Als de gemaakte regels opgeschreven staan, wordt de "aanklacht" ingediend bij de rechter en die regelt de zaak verder af. Als een rechter op problemen aanstoot, wordt de gespecialiseerde advocaat opnieuw ingezet om valkuilen te vermijden en tot een definitieve beëindiging van het huwelijk te komen.

Waar vind ik een goede echtscheidingsadvocaat en wat zijn de kosten?

Via het internet kan er heel eenvoudig contact worden gemaakt met advocaten. Het eerste gesprek wordt meestal gefinancierd, omdat de intake gesprek moet bepalen of die advocaat het meest geschikt is voor de zaak. Gespecialiseerde advocaten werken met een vast tarief over geheel Europa, gemiddeld zo'n 10 tot 15 euro per uittreksel. Voor het verzoekschrift naar de rechter staat ook een vast tarief vast over geheel Europa van 61,58 euro. Verder zijn er geen extra kosten en wordt er via de overheid een rechtsbijstand gegeven aan de ex-vrouw en man.

Delen  

Blog over het recht

Welkom en fijn dat je mijn blog leest. Ik ben Judith en afgestudeerde jurist. Ik geef mensen in mijn omgeving juridisch advies, breed uitgelegd: alles wat met het recht te maken heeft. Mensen hebben plichten, maar zeker ook rechten. Ik help mensen graag en vaak kan ik aan de hand van het advies en de informatie die ik geef heel veel mensen steunen en vooral de goede kant wijzen. Ik schrijf op mijn blogsite over zaken waar men veel mee te maken krijgt. In veel gevallen is er niet altijd een advocaat nodig, in sommige wel. Veel mensen weten niet dat aan juridische informatie geen duur prijskaartje hoeft te hangen. Vandaar mijn blog.

Archief

Recente artikelen